Портал » Начало форум » Гараж » Performance & Tuning

Напиши нова тема Отговори на тема
Автор Съобщение
 Заглавие: Ъпгрейт на Спирачни дискове на 93 спорт седан
МнениеПубликувано на: Пон Окт 08, 2012 9:18 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: 9,3 2.0T AERO MapTun stage3
Другари, написаното по-долу е за всички мераклий да вдигат размера на дисковете:

Първо, Аеро след 2003г. има с няколко различни размери на дискове. Без да сменяте цолажа (стандартно 17") можете да ъпгрейтнете до 314мм диск ( сток версията е 302 - 304мм, в моя случай бяха 304мм). Та отидох при един специалист и той си каза , виж пич, май ще се наложи да търсим супорти, а по-лошото е, че май и апарати ще трябва да сменяме. Аз обаче, човек на действието и без да му мисли много много, прави поръчка на предни(314мм) и задни дискове(292мм стандартни за Аеро след 2003г) и комплект предни и задни червени накладки на EBC. Идва стоката, и ооооо чудо малко не се събират в бракета(супорта на апарата), казано на жаргон, ГРЕДА ама направо ДИРЕК.
Понеже същия този човек винаги ме засяга на тема, че си карам опел, ми светва лампата, че най-много разглобени коли по моргите са Ауди и Опел , и газ към една такава, а там чудо, АЕРО 2007г малко горяло отпред но бракетите здрави . Викам това е то чудото, взимам бракетите и втора ГРЕДА, те и те за 304мм диск. Сааба разглобен в работилницата на Дидко, там навалица всеки хванал нещо и си разглобява.
Отивам пак до моргата и вече целенасочено търся опел с 314мм диск. Оказва се, че Опел Сигнум 3.0тд е с идентичните дискове, шенкел и съответно супорти(бракети).
Взимам комплекта заедно с апаратите, монтаж и пасват идеално.

Парт номерата са :
*USR 1187 - EBC front disc drilled
USR (е модификацията на диска) 1187 (това е размер 314мм предни)
*USR 1251 - EBC rear disc drilled
тук размера е 292мм .
Може да бъдат само номер, тогава са стандартни дискове с посочените по-горе размери, или GD тогава са рязани и дупчени*образно казано*
ВАЖНО: В сайта на производителя предоставят накладка с номер DP31414C (EBC Redstuff pad front) тя обаче е за 304мм диск, вярната е DP31416C,тази е 314мм диск. Задните са DP31749C (EBC Redstuff pad rear) тук номера се запазва, смяната на буквите обаче, издава каква е накладката. Зелената серия не е за предпочитане. Синята и дават до 500C , червената до 750c, и жълтата до 950 градуса на оперейтинг. Лошото на жълтата версия е, че и трябва доста спирания да влезе в режим на работа, докато всички останали започват да спират от самото начало.

Ако нещо Важно съм пропуснал, питайте ще се радвам да сме си полезни.
ВАЖНО ДОПЪЛНЕНИТЕ. Пазарувайте от България. Не са толкова по-скъпи стоките. Аз сбърках, но ще си знам за напред.
Защо го казвам: В интернет тази манипулация ми излезе около 930лв, след малко пазарлъци с хора седящи пред компютри. В ХЕД от друга страна цената е 1200лв дадена по телефона, на място обаче веднага ми направиха 20% още щом им демонстрирах колко съм решителен, ако им бях показал и парички можеха поне още 5% което щеше да слезна под тази цена от 930лв. Сега обаче ще си купя само предните накладки от там на цена 250лв -20%. И там ги нямат налични и там се налага 5-7 дни доставка да се чака.

МОЛБА : Нека запазим темата възможно най-стерилна. Нека занапред да не ми се налага да разглеждам 10страници и 50 поста от които повече от половината са : Е.. колега като не слушаш, така ти се пада. или .... Ама какво ми говориш, аз теб не те ли предупредих......... брат ми сложи дискове от астра ама май не станаха, трябва да го питам и ще ви кажа...
Мисля,че ми схванахте идеята и няма нужда от копиране на цитати.

Успех, безсмъртие и нейзчерпаем лимит от гуми, бензин и масла.

Разликата между мъжете и децата е само в цената на играчките.

9000MY1991/2.0/134кс.
9,3MY1999/2.2/115кс = RIP.
9,3MY2004/2.0T/265кс MapTun stage3.
9,5MY2005/2,3t/250кс .

9,5MY2009/1,9/180кс.MapTun stage1

Последна промяна Gospodin на Вто Окт 09, 2012 11:06 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото  

Заглавие: Re: Ъпгрейт на Спирачни дискове на 93 спорт седан
МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2012 8:04 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: 9-5 AERO'03 10x to the Devil
Извън темата:
С риск да съм първия наспамил темата, нищо не казваш за ефекта от ъпгрейда, което е и основната причина да се инвестира. Иначе дисковете изглеждаха уникално в събота - такива големи и черни!

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2012 8:20 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

slavi написа:
Извън темата:
С риск да съм първия наспамил темата, нищо не казваш за ефекта от ъпгрейда, което е и основната причина да се инвестира. Иначе дисковете изглеждаха уникално в събота - такива големи и черни!

Рано е да се каже, първо чакам новите накладки, второ задните още се напасват дисковете с накладките.
В крайна сметка 10мм са си 10мм малко ама кеф голям.

9000MY1991/2.0/134кс.
9,5MY2005/2,3t/250кс .

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Окт 09, 2012 5:42 pm

Аватар

Автомобил: Saab 9-5 2.3T, `00, Aero 230 hp
Грубо пресметнато, тези 10 мм увеличават площта на триене между дисковете и наклатките с 8 %, а с колко това се отразява на спирачният път може да се каже само след сработването на цялата нова система.

пп. Ако някой сметне с колко точно е промяната, и го адд-не в първия пост махам спама :thumbsup2:

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Окт 26, 2012 5:59 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: 9-3SS MY'05 DevilTune /900NG 2.0
Да се включа и аз с малко информация, само че за ъпгрейд, от най-малките дискове при 93SS- 285мм, на аеровски- 302мм.
За да се мине от едните дискове, към другите, най-евтиният и бърз вариант е, да се вземат ето тези неща от AERO :
Изображение
На английски името им мисля, че е Brake Caliper Bracket.
С монтирането им, оригиналният спирачен апарат се измества навън и може да се сложи 302мм. диск.

Аз, понеже взех от Марио (Gospodin) старите му спирачни апарати, дискове, както и тези bracket-и, днес реших да сравня апаратите му с моите.
Оказва се, че не са точно еднакви.
Разстоянието между болтовете им е същото, закрепването е същото, накладките са абсолютно еднакви, обаче буталото на аеровския апарат е с по-голям диаметър в сравнение с моите.

Таааа... мислех да не слагам неговите апарати, ама след днешния оглед и сравнения, ще го направя. :)

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 04, 2012 5:27 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Продължавам събирането на части за моя ъпгрейд, на кутиите, на които, задължително трябва да пише High Performance или поне Performance. :rofl:
Спирачни маркучи с оплетка, която да държи и не поддава при напън от спирачната помпа.:mrgreen:
Изображение
Цитат:
Goodridge High Performance all Stainless Steel Brakeline Kits are direct bolt-on replacements for all of the rubber brake lines in the vehicle's brake system. Improves brake pedal feel and braking performance.

All Goodridge Hoses are Guaranteed for life!

http://www.fast-turbo.com/products/9.3.html

А, към съответните части, задължително трябва да има и рейсинг стикерче с марката, да се лепне нейде по бегачката. :rofl:

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 04, 2012 7:02 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Извън темата:
Аууу, браво! :clap: На следващата среща предлагам да си направим и състезание за най-кратък спирачен път. Даже имам и съответния уред. :-)
С новото ти спирачно оборудване (и разбира се с Марио) се разминахме в офиса на Еконт в Студентски.
Аз още се чудя къде да си лепна лепенката от спортния (performance :hahaha) въздушен филтър, щото навсякъде ми се струва, че ще загрози колата. Някакви идеи?

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 04, 2012 7:21 pm

Аватар

Автомобил: SAAB 95 2.0T,SAAB 95 2.0T SW
Извън темата:
Под предния капак.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 04, 2012 7:27 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Извън темата:
Оф, големи извинения на Марио и на Светльо, че така овапцахме темата.
Ама след 16 г. и 273 000 км нещо не откривам достатъчно чисто и видимо място, дето да сложа гордата лепенка. А и трябва да питам Дидо какво знаци за пране да дорисувам на нея - на колко градуса и дали с центрофуга или без. :rofl:

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Дек 04, 2012 11:30 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

След днешното шофиране с цел изпускане на пара ( и двигателна) мога да кажа, че ефекта е доста осезаем. Колата спира страхотно. Макар и мокро околовръстно (без да съм сменял маркучи) колата реагира страхотно на спирачките. Днес си играх на зиг-заг, а колчетата бяха движещите се автомобили, та имах няколко драматични момента, особенно след гонката с една А5-ца.
Отностно данните, готов съм да направя тестове, но чакам малко електроника от Китай, като пристигне ще пиша какви са резултатите.
Нарязаните дискове са малко шумни, но това мога да го преживея. Като гледам ще изкарат 40-50хил км. После ще сменяме.
Гумите са Yokohama W-drive нещо си там чисто нови.
ПРАВЕТЕ ЪПДЕЙТ на спирачките успоредно с повишаване на конете.

9000MY1991/2.0/134кс.
9,5MY2005/2,3t/250кс .

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 01, 2013 6:10 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Посъбрах всичко необходимо, другата седмица ще го кичим на колата. :)
Изображение
Малко боя в тон с цвета на колата и първоначалния вид на дисковете. :D
Изображение
Да отбележа още една разлика между задните дискове на Аero и моите.
Освен, че са с по-голям диаметър, те са и вентилирани, докато моите не са.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 27, 2013 9:31 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

И така, от известно време всичко е монтирано на колата и е време за първите впечатления след изминати около 1000 км.
Може да се каже, че подобрението е повече от осезаемо, даже мнооого осезаемо.
Колата спира по съвсем различен начин и това се усеща с пълна сила, когато се налага да се спре екстремно бързо, заради изникнала някоя внезапна изненада, при градското шофиране.
По повод подобреното спиране на сайта на EBC пише следното:
Цитат:
Tested at the UK Motor Industries Research Association (MIRA) in witnessed tests early Redstuff reduced car stopping distance in tests by almost 50 feet from 100 MPH offering a staggering 30% brake improvement.

http://ebcbrakes.com/product/redstuff-brake-pads/

Освен съвсем новия начин на спиране, заради различния материал на накладките, се забелязва и значително по-малко черен "прах" по предните джанти.
По принцип, използвам доста спирачките и след известно време, ако не измия колата, джантите ставаха черни, сега това може да се каче че почти не се забелязва.

Като дребен и временен недостатък, мога да отбележа, един скърцащ шум, който се чува при движение с ниска скорост и леко натискане на педала.
Както казах, това е временно и се очаква да изчезне:
Цитат:
Redstuff however as a harder compound does take longer to fully bed in to achieve its highest levels of performance (can be up to 1500 miles/2500 Kms urban use) during which time the odd “Chirp” of brake noise may be heard when starting from cold in damp and cold conditions at walking pace speed. One press of the pedal to clear the rotor of any dampness and this disappears to leave EBC Redstuff a pad that inspires confidence in all cars. The motto is be patient give the pads a full chance to bed down.

http://ebcbrakes.com/product/redstuff-brake-pads/

Преминаването от 285мм дискове, към 302мм, в комбинацията с червени EBC накладки, определено си заслужава. :D

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Съб Мар 30, 2013 10:10 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB 95 tid MY'06
един въпрос за знаещите:

доколко предните дискове на СС93 и на 95 са съвместими?
АЕРО-вските дали са еднакви на 93СС и 95 като размери?

При 95-ците разликата при предните спирачки м/у 15 и 16"(Аеро) е само в бракета, който държи спирачния апарат, а от там и по-големия размер на диска.
Самите спирачни апарати и накладки са идентични и при стандартните и при Аеро моделите.

Задавам този въпрос с тайната надежда, че на СААБ 95 отпред могат да се сложат същите бракети и спирачки като от Сигнум 3.0Дизел....

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Съб Мар 30, 2013 10:54 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: Red Devil RIP! 9000 2.3T auto
Извън темата:
Понеже много говориш и ръсиш неоснователно глупости, мислех да те оставя да си поблъскаш главата, но понеже съм гадно копеле и може да приемеш че злорадствам, ще ти кажа че няма да стане на твоя модел този пиниз.
А сега да опровергая сам "злорадстването" ще поясня:

На 9-5 до 2001, шенкелите се различават от тези на следващите. Отворите на които се хващат супортите на на различни места и този ъпгрейд е неприложим. Т.е. ако искаш да запазиш цялото окачване и да правиш ъпгрей на спирачки, решението е Супорти от 9-5 АЕРО (до 2001), 9-3 ВИГЕН или така наречените БИГ БРЕЙК КИТ.
За следващите години вероятно ще станат готовите модификации за 9-3 СС, (314 и 344мм)
А за размерите: Аеро при 9-5 е 308мм при 9-3 СС са 314, 314 са и на Сигнум.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Съб Мар 30, 2013 11:38 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB 95 tid MY'06
Благодаря,
аз се поблъсках вече така или иначе и вече съм с големите бракети от АЕРО спирачки от 2001 и 308мм дискове.

Идеята ми беше дали ще мога да сложа по-големите 314 дискове, но явно без смяна на шенкелите няма да стане, което няма да е сега...

Така или иначе с 308 дискове спира осезаемо по-добре от старите, което е разбираемо - все пак размера на рамото е по-голям и периферната скорост по-малка.

Върнете се в началото  

Препоръчваме Ви:   

Портал » Начало форум » Гараж » Performance & Tuning

Напиши нова тема Отговори на тема